Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ: ''ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ'' !

-Αποκλειστικό-
Σε μια χρονική περίοδο που ο καταρροϊκός πυρετός λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το μοναδικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο του κτηνιατρικού κέντρου Πενταλόφου βρίσκεται ακινητοποιημένο έξω από το κτίριο λόγω έλλειψης βενζίνης! Αφού από τον...περασμένο Αύγουστο(!) -οπότε και έληξε η σύμβαση με πρατήριο καυσίμων- δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάλογη διαδικασία απο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτσι ώστε να γεμίζουν οι υπάλληλοι με βενζίνη το ρεζερβουάρ. Με αποτέλεσμα οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στις εκατοντάδες μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων της ευρύτερης περιοχής του δήμου να είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
''Αδυνατούμε να κάνουμε οποιονδήποτε έλεγχο'' θα μας πει η κτηνίατρος του κτηνιατρικού κέντρου Πενταλόφου κ. Νατάσα Σταμκοπούλου. ''Κάναμε εμβόλια για μελιταίο -επικίνδυνη ζωοανθρωπονόσος- κάναμε φυματινισμό, αυτά τώρα τα έχουμε σταματήσει. Πάμε μόνο αν μπορούμε σε κάποιες μονάδες που ξέρουμε πως πρέπει να ελεγχθούν πάση θυσία επειδή σε αυτές στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί τέτοια συμπτώματα και πάμε με ρεφενέ βενζίνη. Τώρα με τον καταρροϊκό πυρετό που είναι καταστροφή για την κτηνοτροφία, τα χέρια μας είναι δεμένα. Είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία''. Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν ζώα για δειγματολογικό έλεγχο στο κτηνιατρικό κέντρο αλλά και πάλι αυτό δεν αποτελεί λύση αφού ούτε επιδημιολογική μελέτη μπορεί να γίνει ούτε μπορούν να γνωρίζουν οι κτηνίατροι από που και πιο ζώο θα φέρουν για δείγμα οι κτηνοτρόφοι.
''Μπορεί και να υπάρχουν άρρωστα ζώα σε μονάδες χωρίς να το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και το γάλα τους να δίνεται κανονικά''  θα μας πει η κ. Σταμκοπούλου και θα συνεχίσει με έμφαση ''Δεν είναι μόνο οι ζωτικής σημασίας έλεγχοι που πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν και θέματα διαδικαστικά που είναι απαραίτητα για την λειτουργία μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Σε τέτοια περίπτωση οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι βάζουν λίγη βενζίνη στο αυτοκίνητο της υπηρεσίας''. Να σημειώσουμε πως η προηγούμενη σύμβαση για καύσιμα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε με πρατήριο στην οδό Πέτρου Συνδίκα μέσα στην πόλη. Δηλαδή το ένα και μοναδικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο του κτηνιατρικού κέντρου Πενταλόφου έπρεπε να κάνει 25 χιλιόμετρα στο ''πήγαινε'' και άλλα τόσα στο ''έλα'' για να γεμίσει το ρεζερβουάρ με βενζίνη...