Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Πόλη- Εικόνα- Ταυτότητα / Κινητήρια Δύναμη για την απασχόληση».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

《2ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ》
Τριάντα τρία εξειδικευμένα στελέχη πάνω σε θέματα απασχόλησης,μάρκετινγκ,πολιτισμού και τουρισμού αποδέχτηκαν την πρόσκληση να επισκεφτούν το Ωραιόκαστρο και ενώνοντας τις γνώσεις τους να ερευνήσουν τις δυνατότητες της περιοχής και να καταθέσουν την πρότασή τους για ένα καλύτερο Ωραιόκαστρο.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ICBS στην Γαλήνη, από το απόγευμα της Τετάρτης 24 έως και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, σε συνεργασία με το Δήμους Hasselt Βελγίου,  Kaunas Λιθουανίας, Detmold Γερμανίας, Deal Αγγλίας, Zeitz Γερμανίας, Saint Omer Γαλλίας, Abegondo Ισπανίας και Covilha Πορτογαλίας.
Στην έναρξη απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ.Γ.Ορφανός, ο Βουλευτής Β' Θεσ/νίκης, κ.Σ.Αναστασιάδης και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ.Α.Γαβότσης.
Στην συνέχεια, ακολούθησαν οι ομιλίες των κκ Marc Verachtert από την πόλη Hasselt, του κ.Π. Τσαραμπουλίδη, Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέμα:"Ανεργία και προοπτικές απασχόλησης", και του καθηγητή Δρ. Walter Langhammer από την πόλη Zeitz, με θέμα: "Η οικονομική κατάσταση στο Zeitz". Η ημέρα έκλεισε με την παρουσίαση έρευνας της διαδημοτικής επιχείρησης Δυτικής υπαίθρου –Θεσσαλονίκης «Νεφέλη» με θέμα: "Αναπτυξιακές δυνατότητες στον Δήμο Ωραιοκάστρου".
Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των πόλεων που συμμετέχουν,εκθέτοντας τα προβλήματα αλλά και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το θέμα του συνεδρίου, τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και τα συμπεράσματα των δύο συνεδρίων που προηγήθηκαν, στις πόλεις Covilha και Kaunas. Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. κ. Δ. Λακασά, με θέμα "Η δύναμη της καινοτομίας", ο οποίος έκανε ανοιχτή πρόταση προς τον Δήμο Ωραιοκάστρου για την λειτουργία μίας "Αντέννας" της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, με έδρα το Ωραιόκαστρο και ακτίνα πληροφόρησης όλη την Δυτική Θεσσαλονίκη.
Η ημέρα έκλεισε με περιοδεία όλων των συμμετεχόντων στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής.
Την τρίτη μέρα, όλοι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας (Μυγδονία- Καλλιθέα- Ωραιόκαστρο) οι οποίες αφού επεξεργάστηκαν και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα που αφορούν στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, το απόγευμα παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τις αναπτυξιακές προτάσεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Ακολούθησε παρουσίαση της ομάδας του καθηγητή κ.Ν.Μουσιόπουλου από την κα Ε.Φελέκη, επιστημονική συνεργάτιδα Α.Π.Θ., με θέμα: "Ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αστική βιωσιμότητα: το έργο της αστικής ενσυναίσθησης και τα εργαλεία βελτίωσής της".
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρώην ευρωβουλευτή, κας Χρ.Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, σχετικά με τις σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στα ευρήματα των ανασκαφών στην Βεργίνα και η ενημέρωση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Απαντώντας σε ερώτηση, η κα Παλιαδέλη εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον και υποστήριξε την δημιουργία αρχαιολογικού μονοπατιού σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, το οποίο θα αναδεικνύει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, από το Δερβένι-Αρχαία Λητή, την Έπαυλη του Παλαιοκάστρου, τις διάσπαρτες αρχαιολογικές τούμπες, έως και την μεγάλη τούμπα της Ν.Φιλαδέλφειας.
Η βραδιά έκλεισε ευχάριστα με την καταπληκτική ερμηνεία ελληνικών αλλά και ενός ξένου τραγουδιού, από την γυναικεία χορωδία "Eu Choralis" του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γαλήνης Ωραιοκάστρου.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί ιδιαίτερα:
-την διεύθυνση και το προσωπικό του ICBS, για την δωρεάν παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου και την άψογη φιλοξενία.
-τις εταιρίες AMD Telecom, Palaplast και Αυγά Τσακίρη, για την φιλοξενία και παρουσίαση των εταιριών τους.
-τον πατέρα Νικόλαο και την χορωδία "Eu Choralis", για την συμμετοχή τους στο συνέδριο και τις καταπληκτικές μελωδίες.
-την Ένωση Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου, για την έκπληξη που επιφύλαξαν στα μέλη των ευρωπαϊκών αποστολών.

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής,

Marc Verachtert-Hasselt,Βέλγιο
Πολυχρονίδης Ανέστης-Ωραιόκαστρο