Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;

Στις 26 Οκτωβρίου - τελευταία Κυριακή του μήνα- θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω.
Γιατί αλλάζει η ώρα όμως δυο φορές τον χρόνο?
Ο «υπεύθυνος» για την αλλαγή της ώρας είναι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος φέρεται το 1784 να κάνει λόγο στην αλλαγή της ώρας από τότε.Με μία επιστολή του τότε που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα, έκανε την πρόταση οι άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξυπνούν και να προσέρχονται στις εργασίες τους μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες και να ανάβουν τα φώτα αργότερα. Στην πραγματικότητα ο Φραγκλίνος πρότεινε αντί να αλλάζουν οι δείχτες του ρολογιού να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράρια τους, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας.Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Στην συνέχεια το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να… μείνει.
Η αλλαγή της ώρας στην χώρα μας καθιερώθηκε το 1973. Ήταν η χρονιά που ο πλανήτης έζησε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις και οι Ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν από κοινού να πάρουν μια απόφαση ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Από τότε και για 20 χρόνια ίσχυε η αλλαγή της ώρας αλλά σε διαφορετικούς μήνες για τα διάφορα σημεία της Ευρώπης.
 Η χειμερινή ώρα κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου
Η θερινή ώρα κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).