Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ: ''Ελλιπής και με αναπάντητα ερωτήματα η ενημέρωση για το αποχετευτικό Μελισσοχωρίου-Καλλιθέας''

Δελτίο τύπου

Την Δευτέρα αργά το βράδυ και με το πέρας των δύο συνεχόμενων  συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, ο Δήμαρχος κ. Γαβότσης προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου σχετικά με το θέμα του αποχετευτικού δικτύου του Μελισσοχωρίου και της πρώην Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας.
Από την ενημέρωση αυτή προέκυψαν τα παρακάτω σαφή και αναμφισβήτητα:
1) το έργο των αποχέτευσης των παραπάνω περιοχών το οποίο είχε υπαχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 απεντάσσεται οριστικά και αμετάκλητα.
2) ο κ. Δήμαρχος κατά την επίσκεψη του στους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα, έλαβε την «υπόσχεση» και όχι την ρητή δέσμευση ότι τα έργα αυτά θα υπαχθούν στο νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014 – 20120.
3) ότι το έργο στο Μελισσοχώρι «θα έχει τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016» αλλά όχι στο σύνολο του οικισμού αλλά σε ένα τμήμα του διότι σύμφωνα με την τροποποίηση της αρχικής μελέτης προέκυψε επιπλέον κόστος ύψους 1.200.000 Ε
4) το αποχετευτικό της  Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και θα δημοπρατηθεί μετά τον Μάρτιο του 2015 (εάν βεβαίως δεν υπάρξουν ενστάσεις, κ.λ.π)
5) για το αποχετευτικό των λοιπών χωριών της Καλλιθέας θα γίνει προσπάθεια ανεύρεσης χρηματοδοτικής πηγής για να ενταχθούν στο απώτερο μέλλον.
6) ότι τα έργα αυτά θα περάσουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη).
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στα παρακάτω θέματα:
ΕΠΕΙΔΗ θέλω να πιστεύω ότι λόγω πίεσης χρόνου δεν έγιναν περαιτέρω διευκρινίσεις και ερωταπαντήσεις από την μεριά του κ. Δημάρχου θέτω σήμερα τους παρακάτω προβληματισμούς και διατηρώ ισχυρές επιφυλάξεις για ευτυχή κατάληξη του αποχετευτικού των περιοχών αυτών, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι η μνημονιακή λαίλαπα και η κυβερνητική πολιτική έχουν σαρώσει και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα έδινε ώθηση στην Τ.Α αλλά και στην οικονομία γενικότερα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα,  συρρικνώνοντας το στο ελάχιστο. 
Οι εύλογες ερωτήσεις μου είναι:
1) Ποιός εγγυάται στους δημότες ότι τα έργα αυτά που «θα υπαχθούν» στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 δεν θα έχουν την τύχη που είχαν και στο ΕΣΠΑ 2007 -2013;;
2) Ποιος εγγυάται ότι η επιχειρούμενη «εξυγίανση» του ΕΠΕΡΑΑ δεν θα συμπαρασύρει και αυτά τα έργα, όπως έγινε εξ’ άλλου και σε πολλούς Δήμους της χώρας οι οποίοι μάλιστα είχαν λάβει προέγκριση αλλά τελικά τα έργα απεντάχθηκαν «λόγω υπερδέσμευσης πόρων;»
3) Το Μελισσοχώρι, η Πεντάλοφος και η Νεοχωρούδα σε ποια κατηγορία οικισμών ανήκουν σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 91/271/ΕΟΚ αφού εάν ανήκουν στην Γ! κατηγορία θα ευρίσκονται αναγκαστικά «εκτός προτεραιότητας χρηματοδότησης»;
Μάλιστα σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απεντάχθηκαν έργα, με  αρχική θετική αξιολόγηση και ένταξη των πράξεων αυτών που ουσιαστικά σημαίνει  ότι ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη η σκοπιμότητα και αναγκαιότητα των προτεινόμενων πράξεων παρ’ ότι δεν αφορούσαν οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας.
4) Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση ένταξης του έργου στο εξαετές πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  περιόδου 2007 – 2013 με αποτέλεσμα πια να μην προλαβαίνει χρονικά να ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-2015 που εξαντλείται ο χρόνος  του προγράμματος αυτού;
5) Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για τις αναγκαίες υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων λόγω της «ευκαιρίας ένταξης» και εάν απαιτούνται νέα κονδύλια για νέες σχετικές υπηρεσίες και
6) Ο κ. Δήμαρχος δεν κατονόμασε ποιό τμήμα του Μελισσοχωρίου θα καλυφθεί αποχετευτικά, ποιό όχι και με ποια κριτήρια).


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ 
(Δημοτικός Σύμβουλος με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ)