Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αξιολόγηση ή απολύσεις του προσωπικού του Δήμου Ωραιοκάστρου; άρθρο του Γρηγόρη Εδιρνέλη*

Δράττομαι της ευκαιρίας για το άρθρο μου αυτό από την πρόσφατη παραπομπή στον Εισαγγελέα (για προανάκριση) των Δημάρχων που δικαίως αρνούνται να προχωρήσουν στην κατ' ευφημισμό αξιολόγηση του προσωπικού των Δήμων τους όπως την επιθυμεί το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ουσιαστικά απαιτεί εδώ και τώρα την <<κεφαλή επί πίνακι>> ποσοστού 15% των εργαζομένων, για να τους δείξει την πόρτα της εξόδου  από τον εργασιακό τους χώρο και στην συνέχεια το άδειασμα τους στην πελώρια και διαρκώς αυξανόμενη χαβούζα των εξαθλιωμένων ανέργων της χώρας.
Οι αιρετοί που σήμερα υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματική λειτουργία και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, η εισαγγελική έρευνα και η Δικαιοσύνη δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση φόβητρο. Αντίθετα, μέσω της δικαστικής οδού - στην οποία επέλεξε να παραπέμψει ως οιονεί "εκβιασμό" ο κ. Μητσοτάκης ένα εξόχως πολιτικό θέμα - θα φανεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όσοι αρνούνται την εφαρμογή του νόμου των απολύσεων (4250/2014) όχι μόνο δεν παρανομούν, όχι μόνο δεν παραβαίνουν τα καθήκοντά τους, αλλά αντίθετα υπερασπίζονται τη νομιμότητα, τυπική και ουσιαστική, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή που τους ανατέθηκε από τους πολίτες που πρόσφατα τους εξέλεξαν και τον ίδιο το νόμο. Διότι, καθήκον των δημοτικών αρχών, όπως ρητά προβλέπεται στο νόμο, είναι η προάσπιση των τοπικών συμφερόντων και η μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, να υπερασπίζονται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων τους και όχι να μετατρέπονται σε υποτελείς στις εντολές του - καθ' ύλην αναρμόδιου - Υπουργού, σε συνενόχους στην κατάρρευση των δημοτικών δομών και την υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως, πλήρως υποταγμένος στις εντολές της τρόικας  και των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η συγκυβέρνηση για απολύσεις εργαζομένων ποσοστού 15% μέχρι  το τέλος του τρέχοντος έτους, με Δούρειο Ίππο την δήθεν αξιολόγηση του προσωπικού των ΟΤΑ και την <<ανακάλυψη>> των απατεώνων που παράνομα παρεισφρήσανε στο <<υγιή>> χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (sic) απαιτεί να του παραδώσουν οι Δήμοι της χώρας όχι μόνο τους συγκεκριμένους παρανομήσαντες,  (πράγμα θεμιτό και πανεύκολο στην πράξη) αλλά επιπλέον <<ονόματα και διευθύνσεις>>  περισσοτέρων <<ανάξιων και αναποτελεσματικών>> υπαλλήλων ρίπτοντας έτσι τον νεοφιλελεύθερο πέλεκυ της αδικίας επί δικαίων και αδίκων.
Αλήθεια γιατί άραγε δεν αναζητεί με τον ίδιο ζήλο και αυτούς που είχαν <<ελέγξει>> την εγκυρότητα των τίτλων>> των υπαλλήλων αυτών κατά την πρόσληψη τους και να τους παραπέμψει με την ίδια ταχύτητα στον Εισαγγελέα για να τους καταλογιστούν οι ποινικές και λοιπές τους ευθύνες;
Γιατί δεν παρέπεμψε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και τους άλλους Δημάρχους (πλην των συγκεκριμένων και στοχοποιημένων) που αρνήθηκαν με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να εφαρμόσουν την μαϊμού αξιολόγηση; Είναι θέμα χρώματος και ημετέρων; Τι είδους Δημοκρατία επικρατεί στα συγκυβερνητικά Υπουργεία;  Με τι είδους ελαστικόμετρο μετράται   ο κυβερνητικός Δήμαρχος σε σχέση με τον μη αρεστό Δήμαρχο άλλου χρωματισμού;
Επί του πρακτέου τώρα, και επειδή το θέμα πλέον δεν σηκώνει αναβολές και μισόλογα αλλά ξεκάθαρα κρυστάλλινες θέσεις και αποφάσεις, επαναφέρω στην επιλεκτική μνήμη όλων  αυτούσια την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων του Δήμου μας και σας αφήνω να βγάλετε τα συμπεράσματα σας για την στάση των κ.κ Σαραμάντου, Γαβότση και των τότε δημοτικών συμβούλων.
                                          --------------------------
<<Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (26-6-2014 ) ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ωραιοκάστρου, έθεσε ενώπιον των κ.κ δημοτικών συμβούλων το αίτημα να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού του Δήμου, που προωθείται με τις διατάξεις του Ν. 4250/2014 και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για την μη εφαρμογή της σχετική διαδικασίας, όπως ακριβώς έπραξαν περισσότεροι από 150 δήμοι στην Επικράτεια και αναμένεται να πράξουν το ίδιο οι υπόλοιποι στην συνέχεια.
Το αποτέλεσμα ήταν, προς κατάπληξη όλων, η θλιβερή πανελλήνια πρωτοτυπία για Δημοτικό Συμβούλιο, να αρνηθούν σχεδόν όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, την υποστήριξή τους στο παραπάνω αίτημα του Συλλόγου. Με άλλα λόγια η παράλογη, ισοπεδωτική και πρόχειρη <<αξιολόγηση>> που προωθείται από το υπουργείο και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλους τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα συλλογικά όργανα αιρετών και εργαζομένων, σύμπασας της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εφαρμογή της βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο αναβολών, για τους αιρετούς εκπρόσωπους του Δήμου Ωραιοκάστρου φαίνεται να είναι η ορθή και ενδεδειγμένη. Λυπούμαστε βαθύτατα:
* Που τα μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής με την αρνητική θέση τους απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου με το οποίο συμπορεύτηκαν στην διοίκηση του δήμου τα τελευταία χρόνια και εν τέλει καταφέρονται τόσο αβάσιμα και με τόσο μένος στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου, θεωρώντας ότι είναι δυνατό και δίκαιο να ανασυρθούν κυριολεκτικά από τα <<αζήτητα>> 4-5 υπάλληλοι θέσεων ευθύνης και να ασκήσουν ένα ρόλο και έργο που δεν είχαν μέχρι τώρα, εισηγούμενοι υποχρεωτικά την ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα του 15% των υφισταμένων συναδέλφων τους.
* Που τα μέλη της επερχόμενης δημοτικής αρχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία , την δημόσια διοίκηση και τους εργαζομένους, συμπαρατάχθηκαν ουσιαστικά με τα παραπάνω και <<ωσεί παρόντες>> στην συνεδρίαση, δεν διατύπωσαν ένα διαφορετικό λόγο για την προωθούμενη <<αξιολόγηση>> και δέχθηκαν ελαφρά τη καρδία, τον γενικευμένο αρνητισμό του προεδρείου για το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, με το οποίο άλλωστε θα συνεργαστούν σε λίγο καιρό.
* Που στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου επικράτησε το κλίμα και η λογική, να γίνει η αξιολόγηση ως έχει και <<γαία πυρί μειχθήτω>>. Προβληματιζόμαστε, ανησυχούμε, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε :
* Για την αντικειμενική, ουσιαστική αξιολόγηση των διοικητικών δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας, την οποία επιθυμούμε, επιδιώκουμε και κυρίως οφείλουμε στην κοινωνία προς την οποία παρέχουμε τις υπηρεσίες μας .
. Για το παρόν και το μέλλον του δήμου μας ύστερα από την διαπίστωση μας για την αδιαφορία αλλά και το μέγεθος της άγνοιας, της στρεβλής και επιφανειακής αντίληψης των αιρετών εκπροσώπων του, για σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης και μεταρρυθμίσεων της, όπως αυτό της αξιολόγησης. Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους να συζητήσουν με υπαλλήλους του Δήμου :
. Για το τι είναι και τι σημαίνουν βασικές έννοιες όπως σχεδιασμός, προγραμματισμός, στοχοθεσία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα σε έναν δημόσιο οργανισμό, οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού .
. Για την διαδικασία της ουσιαστικής και συνολικής αξιολόγησης του Δήμου που προτάθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου και ξεχάστηκε στην συνέχεια.
. Για τις καινοτόμες διαδικασίες αξιολόγησης που ξεκίνησαν παλαιότερα (Δήμος Μυγδονίας, Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης) που επίσης ξεχάστηκαν  και για το πώς οι <<ξεχασμένες υποθέσεις>> αυτές του Δήμου μας - όχι με ευθύνη υπαλλήλων, καθιστούν ακόμη περισσότερο την προωθούμενη σήμερα μορφή αξιολόγησης προκλητική και φαιδρή.
       Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ωραιοκάστρου>>
                                          --------------------------
ΕΠΕΙΔΗ όμως οι  προεκλογικές υποσχέσεις, όπως και το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια, έφθασε η ώρα και η στιγμή ο κ. Δήμαρχος και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, να πάρουν θέση και να αποφασίσουν με ποιους θα συμπαραταχθούν και θα συμπλεύσουν. <<Με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν>>. Με τους εργαζόμενους ή τους υπαλλήλους της τρόικας;  Δίπλα στους εργαζόμενους ή απέναντι τους;
Και αν αποφασίσουν να σταθούν πρόθυμοι, υπάκουοι και πειθήνιοι στους πολιτικούς προϊσταμένους τους,  ας απαντήσουν στους δημότες του Ωραιοκάστρου, πως θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν  στο ήδη ελλιπές προσωπικό; Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου ή με την αναστολή της λειτουργίας τους;
Και επειδή  έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και το πρόβλημα χτυπά ήδη την πόρτα μας,  <<Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.>>
Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι δημοτικός σύμβουλος με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Με εκτίμηση,
Γρηγόρης Εδιρνέλης | grigorisedirnelis@yahoo.gr