Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ''ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ'' ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ

Αύριο πρώτη ημέρα διακίνησης οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης γύρω στο 1,065 ευρώ το λίτρο και τις επιδοτούμενες ποσότητες στα 72 λεπτά το λίτρο. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι τιμές για την προμήθεια μικρών ποσοτήτων (κάτω από χίλια λίτρα) και για νοικοκυριά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, λόγω της επιβάρυνσης του μεταφορικού κόστους. Η χαμηλή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος είναι αποτέλεσμα της πτώσης της διεθνούς τιμής του αργού κατά 20% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 30%.
Την ίδια ώρα ο κλάδος των πρατηριούχων κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς, εξαιτίας της μη ετοιμότητας του 70% των πρατηρίων στην περιφέρεια της χώρας (πλην των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων Α και Β Ζώνης) και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, πρατήρια και μεταπωλητές που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα δεν θα μπορούν να προμηθεύονται και να διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτός διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με βάση τη νομοθεσία μένουν και πρατήρια που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, αλλά δεν αποστέλλουν σε καθημερινή βάση στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).